Drone Kullanım AlanlarıDrone Savar SistemleriÖne ÇıkanlarTicari Endüstriyel Drone

Drone Avlayan Dronelar Şehirlerde Drone Saldırılarına Karşı Çözüm Olabilir Mi?

Drone Avlayan Dronelar Şehirlerde Drone Saldırılarına Karşı Çözüm Olabilir Mi?

Çivi Çiviyi Söker (mi?)

3-5 yıl önce “geleceğin teknolojisi” olarak nitelendirilen dronelar, artık oyuncak olmaktan çıkıp, günümüzde hayatın her alanında karşılaştığımız aletler haline geldi.

Öyle ki,

Ekim 2021 itibariyle ülkemizde SHGM’ye kayıtlı drone sayısı 50 binin üzerinde iken lisanslı drone pilotu sayısı da 600 bin civarında.

Her ne kadar binlercesi kayıt altına alınıp yasal mevzuata uygun şekilde kullanılsa da, malesef dronelar da -her iyi teknoloji gibi- yasadışı amaçlarla da kullanılabiliyor.

Dronelarla yasadışı izleme/dinleme yapılabileceği gibi, dronelar bombalı saldırılarda da kullanılarak insanlara büyük zarar verilmesine sebep olabilir.

İşte dronelarla bu tarz yasadışı eylemlerin gerçekleştirilmesinin önüne geçebilmek için, bir çok firma da anti-drone teknolojilerini geliştirmekle ilgileniyor.

Bu kapsamda kullanılan en yaygın teknoloji, gps kesici drone savar sistemleri. Bu sistemler kırsal bölgelerde büyük başarı sağlasa da, nüfusun yoğun olduğu şehir merkezlerinde kullanıldığında hayatı olumsuz etkileyebiliyor. (Bu konuda şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.dronetr.net/turkiyeden-haberler/gps-sinyal-kesici-cihazlar-yuzunden-istanbulda-dronelar-dusuyor-veya-kayboluyor/)

İşte bu noktada şehirlerde dronelar ile yapılabilecek terör saldırılarına karşı drone avlayan drone sistemleri kullanılabilir. (Aşağıdaki videoda Japon polisinin denediği bir sistemin nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.)

Her ne kadar videoda başarılı bir sınav verse de, bu sistemlerin de kendine göre bazı handikapları olabilir.

Örneğin bir saldırıyla karşılaşılması durumunda, dronu havalandırıp diğer dronu yakalayana kadar geçen sürede, terörist drone saldırısını gerçekleştirebilir.

Bu tarz droneların bir başka handikapı ise, saldırı dronunu yakalmaya çalışırken her iki dronun da dengesini kaybedip düşme riskinin olması. Bu durum aşağıdaki insanların hayatını riske atabilir.

Görüldüğü üzere, her sistemin başarılı olduğu yanları kadar, eksik kaldığı noktalar da mevcut. Zaman içerisinde mevcut teknolojiler gelişecek ve çok daha farklı çözümler bulunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir