Drone’ların Kullanım Alanları

Günümüzde Drone’lar lojistikten tarıma, güvenlikten arama-kurtarmaya birçok alanda aktif olarak kullanılıyor

Günümüzde Drone’lar Birçok Sektörde Aktif Olarak Kullanılıyor

Birkaç yıl önce hayatımıza “oyuncak” olarak giren dorne’lar hızlı bir şekilde gelişerek iş dünyasında kendine önemli bir yer edindi.

Yakın bir geçmişe kadar bizzat insanlar tarafından gerçekleştirilen zorlu ve hayati tehlike taşıyan görevler, günümüzde drone’lardan faydalanılarak kolayca ve tehlikesizce gerçekleştirilebiliyor.

Drone’lar üzerine takılabilen yüksek çözünürlüklü kameralar, termal kameralar, gece görüşlü kameralar, harici sensörler, kayıt cihazları, püskürtme motorları hatta tam otomatik tüfek vb. ekipmanlar sayesinde birçok görevi yerine getirebiliyorlar.

Yakın gelecekte çok daha yaygın olarak kullanılacakları su götürmez bir gerçek olan drone’ların günümüzde hangi sektörlerde kullanıldığına gelin birlikte göz atalım.

1- Fotoğraf Film Reklam Çekimi

Hemen herkesin ilk aklına gelen şüphesiz fotoğraf / film çekim sektörü.

Artık sosyal medya drone’larla gökyüzünden çekilmiş fotoğraf ve videolarla dolu. Drone’ların üzerine takılan kameralarla bir çok yerin daha önceden göremediğimiz açılardan fotoğrafları / videoları çekilebiliyor. Birçok yetenekli insan serbest zamanlı çalışarak bu tarz çekimlerden iyi paralar kazanabiliyor.

Birkaç örnek vermek gerekirse; belediyeler yeni hizmetlerini, restoranlar mekanlarının şıklığını, inşaat firmaları yeni projelerinin konumunu, film yönetmenleri çektikleri sahneleri farklı ve göz alıcı açılardan gösterebilmek için drone’lardan faydalanıyorlar.

2- Turizm Sektöründe

Yukarıdaki örneklere benzer şekilde birçok büyük otel, gece kulübü, marina işletmecileri ya da turizm şehirlerinin yöneticileri, turistleri cezbedebilmek için drone’larla çekilmiş videoların büyüsünden yararlanıyorlar. Evet drone’lar sayesinde yukarıdan aşağıya kuş uçuşu bakmak, gördüklerimize ayrı bir güzellik katıyor, bahse konu ürünün / şehrin albenisini arttırıyor.

Youtube ve diğer sosyal mecralar bu tarz binlerce tanıtım videosuyla dolu.

3- Lojistik – Kargo Sektöründe

Artık kargoların drone’larla evlere teslim edildiği haberlerini duymak bizi şaşırtmıyor. 100-150 kg’a kadar yük taşıyabilen drone’lar vasıtasıyla koliler bir noktadan diğerine ucuz bir şekilde iletilebiliyor.

Ülkemizde de başta PTT olmak üzere kargo firmalarının yakın gelecekteki planları arasında drone ile kargo taşımacılığı bulunuyor.

4- Polis – Jandarma Hizmetlerinde

Ülkemizde polis ve jandarma teşkilatları Drone’ları günlük görevlerinde sıklıkla kullanır hale geldiler. Örneğin trafikte drone ile emniyet kemeri ve cep telefonu denetimi yapan polisler sıklıkla haberlerde yer almaya başladı.

Bunun yanında toplumsal olaylarda kalabalığın hareketlerinin yukarıdan tespit edilebilmesi / yönlendirilebilmesi için de drone’lardan faydalanılıyor. Bu iş için daha önceleri polis helikopterleri kullanılıyordu. Drone’ların aynı görevi yaparken maliyet açısından ne kadar büyük bir fayda sağladığı ise ortada.

5- Terörle Mücadelede

Artık drone’lara otomatik silah takılabiliyor ve havada sabit duran dron’dan stabil bir şekilde seri atış yapılabiliyor. Bu sayede güvenlik güçlerimiz bulundukları siperden çıkmadan terörist unsurları etkisiz hale getirme kabiliyetine kavuşmuş oluyor.

Bunun yanında bu tarz silahlı drone’lar sarp yamaçlarda bulunan terörist mağaralarına güvenli bir şekilde ulaşarak müdahale etme imkanı tanıyor.

Ağır bomba mühimmatı taşıyan SİHA’larımızın (Silahlı İnsansız Hava Aracı) marifetleri ise artık zaten hepimizce biliniyor.

6- Bina Tesis Güvenliğinde

Drone’lara takılan termal kameralar, gece görüşlü kameralar, harici sensörler, kayıt cihazları gibi ekipmanlar sayesinde büyük tesislerin civarında olup bitenleri fark etmek çok daha kolay hale geliyor. (Artık drone kullanmayı bilmeyeni güvenlik bile yapmıyorlar.) 🙂

Sabotaj riski bulunan kritik binaların güvenliğinin sağlanmasında drone’lar büyük fayda sağlıyor.

7- Tarım / Hayvancılık / Ormancılık Alanlarında

Günümüzde çiftçiler bile drone kullanmaya başladı. Artık tarlalar drone’lar ile ilaçlanıyor. Bunun yanında drone kameralarından alınan görüntüler bilgisayar programlarıyla analiz edilerek tarlanın hangi bölgesinde verimin daha iyi olduğu, herhangi bir bölgedeki bitki sağlığı gibi bilgiler elde edilebiliyor.

Tarıma ek olarak drone’lar hayvancılıkta sürü idaresinde kullanılıyor. (Yakın bir gelecekte çobanlık da kalmayacak gibi.) 🙂

Ormancılıkta da yine ormanlar yukarıdan drone ile incelenerek çok çeşitli verilere ulaşılabiliyor. Ayrıca özel düzenekle hazırlanmış fidanlar drone’lar ile yukarıdan bırakılarak toprağa dikilmesi sağlanıyor, bu sayede zor coğrafyalarda ağaçlandırma yapmak daha kolay hale geliyor.

8- Enerji Üretim / Nakil Sektörlerinde Bakım Onarım İşlerinde

Enerji nakil hatlarında direklerin ve tellerin bakımında, rüzgar güllerinin kanat kule kontrollerinde drone’lardan yararlanılıyor. Normalde yerden onlarca metre yükseklikte yapılan bu bakımlar teknisyenler direğe / kuleye tırmanarak ya da helikopter yardımıyla yapılır. Drone’ların bu alanda kullanılması hem can ve mal kayıplarının önlenmesini sağlıyor hem de maliyetleri oldukça düşürüyor.

9- Haritalama / Kadastro Hizmetlerinde

Drone’ların kullanıldığı bir diğer alan ise haritalama hizmetleri. Yukarıdan alınan görüntüler ve konum koordinat bilgileri bilgisayar programları sayesinde 2 boyutlu ya da 3 boyutlu haritalara dönüştürülebiliyor.

Buna ek olarak belediyeler de bir bölgedeki kaçak yapılaşma gibi imar olaylarını drone’lar yardımıyla tespit edebiliyorlar.

10- Arama Kurtarma Operasyonlarında

Drone’lar arama kurtarma operasyonlarında da büyük fayda sağlıyor. Büyük bir alanın yukarıdan izlenmesi, termal kameralarla taranması, sensörlerle gözlenmesi arama faaliyetlerinin başarısını arttırıyor. Bunun yanında sarp bir yamaçta mahsur kalan birisinin tam yerinin tespit edilmesi ya da su ve ilk yardım malzemelerinin ulaştırılması gibi konularda drone’lar büyük fayda sağlıyor.

11- Drone Sporları

Drone’ların kullanıldığı bir diğer alan ise hobi ve drone sporları. Özellikle son birkaç yılda ülkemizde hızla gelişen drone sporları, yeni iş ve kariyer imkanlarını da beraberinde getiriyor. Gerek drone sporcusu eğitimleri; gerekse drone üretimi, bakımı ve yedek parça tedariki gibi alanlarda talep giderek artıyor.

12- Saldırı, Sabotaj, Suikast Gibi Yasadışı Eylemlerde

Yukarıda saydığımız faydalarının yanında drone’lar kötü niyetli kişilerin işlerini de kolaylaştırıyor maalesef. Geçtiğimiz yıllarda Venezüelle Devlet Başkanı Maduro’ya bir miting sırasında drone’a bağlanmış bomba ile suikast girişiminde bulunulmuştu. Bunun yanında terör örgütleri birçok ülkede kritik bina ve tesislere drone’ları kullanarak sabotaj ve saldırılar gerçekleştirdiler.

Bu listede saydıklarımızın dışında daha bir çok alanda drone’larla karşılaşmak mümkün. Ve öyle görünüyor ki bu liste gün geçtikçe daha da uzayacak. Siz de aklınıza gelenleri alt taraftaki yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Gelecekte drone’lar hayatımızda daha çok yer alacak. Bugünden geleceğe hazırlanmakta fayda var.

DroneTR‘yi takip edin, geleceğe hazır olun. 🙂

DroneTR

DroneTR Türkiye’de drone larla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenenlerin biraraya gelerek bilgi paylaşımı yaptıkları bir platform olmak amacıyla hayata geçirilmiştir.

DroneTR ‘da drone larla ilgili bilgiler, Türkiye’den ve dünyadan drone sporları haberleri, drone kullanıcılarının deneyimleri, drone larla çekilmiş birbirinden güzel fotoğraf ve videolar, yeni drone fikirleri vb. gibi birçok konuda güncel içerikler bulunur.

Drone konularının yanında ülkemizde ve dünyada son yıllarda hızla gelişen E-Spor ve diğer teknoloji konularında da içerikler paylaşılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir