Öne ÇıkanlarTicari Endüstriyel DroneTürkiye'den Haberler

Türkiye’de İlk Defa Çoklu Drone İle Zirai İlaçlama Denemesi Yapıldı. Aynı Anda 10 Drone Havalandı

Türkiye'de İlk Defa Çoklu Drone İle Zirai İlaçlama Denemesi Yapıldı. Aynı Anda 10 Drone Havalandı
Türkiye’de İlk Defa Çoklu Drone İle Zirai İlaçlama Denemesi Yapıldı. Aynı Anda 10 Drone Havalandı

10 ZİHA ile 100 dönüm arazinin 1,5 dakikada ilaçlandı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan teknoloji şirketi Tarnet Tarım Kredi Bilişim ve İletişim Hizmetleri Sanayi Ticaret AŞ (TARNET) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) yürütülen çalışma kapsamında, geniş tarım alanlarının zirai insansız hava araçlarıyla (ZİHA) çoklu uçuş yapılarak ilaçlama denemesi başarıyla tamamlandı.

TARNET tarafından oluşturulan tarım arazilerinin ZİHA‘larla ilaçlanma projesi kapsamında, TKDK iş birliği ve Tarım Kredi Kooperatifleri yürütücülüğünde, Türkiye’de ilk defa tarım drone‘larıyla çoklu uçuş yapılarak geniş tarım arazilerinin ilaçlanması, Terme ilçesinde 100 dönümlük çeltik tarlasında denendi.

Bu kapsamda aynı anda havalanan 10 ZİHA ile 100 dönüm arazinin 1,5 dakikada ilaçlanması sağlandı.

Su Kullanımında Yüzde 90, İlaç Kullanımında Yüzde 50’ye Varan Tasarruf

ZİHA’larla ilaçlama deneme çalışmalarına Samsun’dan başladıklarını aktaran Poyraz, şöyle devam etti:

ZİHA‘nın Türkiye’de yaygınlaştırılması denemelerine Samsun’da çeltik arazinde başlamıştık. Bugün de Bakanlığımızın verdiği desteklemelerle TARNET ve TKDK’nin desteğiyle alınan 30 ZİHA ile Türkiye’ye hizmet ediyoruz. Türkiye’de 15 farklı ilde 20 farklı ürün üzerinde çalışmalar yapıldı. Yani biz bu aracı kullandığımızda normal klasik yöntemlere göre verimliliği nasıl ileri taşıyabiliriz, buna çalışıyoruz. Bu araçlar çok kullanımlı ama maliyet olarak baktığınızda çok maliyetli ama inanıyorum ki ileride üretim arttıkça maliyetler de aşağıya doğru inecektir. Biz de çiftçilerimizin bu maliyetleri tek başına göğüsleme sıkıntısını bildiğimiz için maliyetleri kooperatifler üstlensin istedik. Çiftçilerimiz de ürünlerini ilaçlama yapmak için istediklerinde kooperatiflerimize gelsin, randevu alarak ihtiyaçlarını karşılasınlar.

20 ürün üzerinde ZİHA ile ilaçlama deneme çalışması yürüttüklerine işaret eden Poyraz, bu yöntemle su kullanımında yüzde 90, ilaç kullanımında ise yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığına dikkati çekti.

TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ise TARNET’in girişimleri sonucunda tarım dronelarının tarımsal makine statüsünde değerlendirilmeye başlandığının altını çizdi.

Tarımda geleceğin en verimli teknoloji çözümü ne derseniz, tereddütsüz ‘ZİHA’ derim.”

Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine inandıklarını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Tarımda milli teknoloji hamlesini Türkiye gündemine birçok projemizle taşımaya çalışıyoruz. Bunlardan biri olan zirai insansız hava aracıyla artık çiftçimizin hizmetindeyiz. ZİHA ile ilaçlama yapmak, konvansiyonel yöntemlere nazaran insan sağlığı, su ve ilaç tasarrufu, zaman kazanımı, ürün ezilmesinin önüne geçilmesi ve maliyetlere yansımaktadır. Tarımda geleceğin en verimli teknoloji çözümü ne derseniz, tereddütsüz ‘ZİHA’ derim. Ülkemizde ilk defa çoklu ZİHA kullanımı ile ilaçlama yapılmasına şahit olduk. Özellikle büyük arazilerin ilaçlanmasında ciddi avantaj sağlayacağına inanıyoruz.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir