Bilmeniz GerekenlerHobi Amatör Drone

Her İstediğim Yerde Drone Uçurabilir Miyim?

Her Yerde Drone Uçurulabilir Mi?

Drone Uçurmanın Serbest / Yasak Olduğu Yerler


Günlerdir hayalini kurduğunuz Drone’unuza nihayet kavuştunuz.

Şimdi çıkıp kuşlar gibi göklerde özgürce süzülmenin, şehre yukarıdan bakmanın, insanların arasından rüzgar gibi geçmenin tam zamanı diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. 🙂

Çünkü Drone ile öyle her istediğiniz yerde her istediğiniz vakit uçamıyorsunuz malesef.

Belirli izin ve ehliyet gereklilikleri var.

İzin ve ehliyet gerekliliklerini sağlasanız bile uymak zorunda olduğunuz bir takım başka kurallar daha var.

Eğer Drone’unuz 500gr ‘dan ağır ise, mutlaka yapmanız gereken ilk şey, Drone’unuzu İHA Kayıt Sistemine kayıt ettirmek. Bu konuyla ilgili bilgiler http://www.dronetr.net/bilmeniz-gerekenler/yeni-bir-drone-aldim-ilk-olarak-ne-yapmam-gerekiyor-sisteme-kayit-asamalari/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Eğer Drone’unuzun kalkış ağırlığı 500gr’dan hafif ise İHA Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmak zorunda değilsiniz.

Drone’unuzu kayıt ettirdiğinizi var sayıyoruz ve bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

1- Eğer Drone’unuz 500 gr’dan Hafif İse veya 500 gr’dan Ağır Ama Amatör Bir Şekilde, Valilikçe İzin Verilen “Yeşil Bölgelerde” Hobi Uçuşu Yapacaksanız

500gr’dan hafif Drone’lar için herhangi bir izin almanız gerekmez. Aşağıdaki kurallara uyarak uçuş yapabilirsiniz.

500gr’dan ağır İHA0 ve İHA1 sınıfı Drone’lar için İHA Kayıt Sistemi‘ne girip uçuş izni talep etmeniz gerekir. Yeşil Bölge’de izin talep ettiğinizde sistem size otomatik olarak izin verir.

  • Uçuşunuzu yalnızca Uçuş Bölgeleri Haritası‘nda gösterilen “Yeşil Bölge” lerde yapabilirsiniz. (Yeşil Bölge ne demek? Cevap için tıklayın)
  • Uçuşunuzu gün doğumu ile gün batımı saatleri arasında yapmalısınız. İzin alınmadan gece uçuş yapmak yasaktır.
  • Uçuşunuzu en az 2 km görüşe açık havalarda yapmalısınız. Sisli, yağmurlu, fırtınalı vb. havalarda uçuş yapmak yasaktır.
  • Drone’unuz yatayda 500 metreyi geçmeyecek şekilde görüş alanınız içerisinde olmalıdır.
  • Yerden (AGL) 400 feet (120 metre) yüksekliğin üzerine çıkılmamalıdır.
  • Uçuşunuzu insan ve yapılardan en az 50 metre uzaklıkta uçuş gerçekleştirmelisiniz.
  • İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında, en yakında bulunan pistin kenarından 9 km mesafeden daha yakın sahada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
  • İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük resmi internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları, vb. merkez olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
  • Türkiye AIP’si ENR 5.1 bölümünde yer alan “Yasak, Tahditli ve Tehlikeli Sahalar”da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
  • Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
  • NOTAM ile ilan edilen sahalarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.

Uçuş Bölgeleri Haritası’na baktığınızda malesef “Yeşil Bölge”lerin yok denecek kadar az olduğunu göreceksiniz.

Haritada var olan “Yeşil Bölgeler” ise şehir merkezlerinden uzakta, kırsal bölgelerde kalan yerler.

Dolayısıyla evden çıkayım da, mahallenin üstünde Drone’la gezeyim diyemiyorsunuz.

Yasak olan yerlerde Drone uçurduğunuz takdirde büyük idari para cezalarıyla karşılaşabilirsiniz. (Cezaları Görmek İçin tıklayın)

2- Eğer “Yeşil Bölge”lerin Dışında Daha Merkezi Bir Bölgede Drone Uçurmak İstiyorsanız

Uçuş ağırlığı 500gr ‘ın altındaki Drone ile bu bölgelerde hobi uçuşu yapamıyorsunuz. Şehir merkezlerinde, insan kalabalığı olan yerlerde yapılan uçuşlar Ticari Uçuş olarak nitelendiriliyor ve uçuş için izin almak gerekiyor. Bu şekilde bir uçuş niyetiniz varsa, uçuş güvenliğiyle ilgili kurumlarla koordinasyonun yapılabilmesi için 10 iş günü öncesinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne posta ya da fax yoluyla “İHA Uçuş İzni Talep Formu” ile başvuru yapmanız gerekiyor.

500gr’dan daha ağır bir Drone ile (İHA0 ve İHA1 sınıfı Drone’lar) uçuş yapacaksanız, “Yeşil Bölge” lerin dışında yapacağınız uçuşlar Ticari Uçuş olarak değerlendiriliyor ve iha.shgm.gov.tr adresine giderek sistem üzerinden uçuş izni başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu durumda drone’unuzun ağırlığına göre Ticari İHA0 (500gr-4kg arası Drone’lar için) veya Ticari İHA1 (4-25kg arasındaki Drone’lar için) lisansına sahip olmanız gerekiyor. Bu lisansa sahip değilseniz, “Yeşil Bölge” lerin haricinde Drone uçuramazsınız.

MADDE 19 –
(5) (Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı)

İHA uçuşları için havaalanı, heliport ya da hava parkı gerekliliği yoktur. Bununla birlikte, İHA0 ve İHA1 sınıfındaki İHA’lar için sportif/amatör ve bireysel amaçlı uçuşlarda serbest (yeşil) bölgeler dışında uçuş yapılamaz.

Uçuş Bölgeleri Haritası’ndaki “Kırmızı Bölge”lerde (özel izne tabi bölgeler) yapılacak her türlü uçuşlarda 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasında yer alan İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapmalısınız.

Uçuş Bölgeleri Haritası’ndaki Kırmızı ve Yeşil Bölgeler dışında kalan bölgeler “İzne Tabi Bölgeler” olarak nitelendirilmiş olup, bu bölgelerde 400 feet altında yapılacak her türlü uçuşlarda 5 iş günü öncesinden İHA Kayıt Sistemi üzerinden izin başvurusu yapmalısınız.

İzne Tabi Bölgelerde 400 feet üzerinde yapılacak her türlü uçuşta en az 10 iş günü öncesinden izin başvurusu yapmalısınız.

İzne tabi bölgelerde İHA Kayıt Sistemi üzerinden 400 feet altında yapılacak uçuşlar için yapılan başvurular ilgili mülki idare amirlikleri (valilikler, kaymakamlıklar) tarafından incelenir ve uygun görülmesi halinde söz konusu talebe ilişkin NOTAM yayınlanır. İlgili sivil/askeri kurumlar ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından lüzumu halinde söz konusu izin iptal edilebilir.

İzin almadan Drone uçurduğunuz takdirde büyük idari para cezalarıyla karşılaşabilirsiniz. (Cezaları Görmek İçin tıklayın)

3- Ticari Uçuşlarda Sigorta Yaptırma Zorunluluğu

Sorumluluk ve Sigorta
MADDE 10 –
(1)
Tüm İHA ve sistemlerinin işleticileri/sahipleri üçüncü şahıslara
verecekleri zararlardan sorumludur.
(2) 25 kg üstü İHA ile ağırlığına bakılmaksızın ticari faaliyet gerçekleştiren İHA için,
15/11/2005 tarihli ve 25994 sayılı Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil
Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliğine
göre sigorta yaptırılır ve sigortasız uçuş yapılmaz.

MADDE 13 –
(3) (Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı): İHA’nın sınıfına ve tescil
durumuna bakılmaksızın istisnai durumlarda özel izne tabi (kırmızı) ve izne tabi bölgelerde uçuş
izni için bakım, pilot, sigorta ve insan/yapı/başka hava araçları ile çarpışma risklerini göz
önünde bulunduran risk analizi yapılması ve tespit edilen riskleri giderecek veya azaltacak
önlemlerin belirlenmesi zorunludur. Risk analizinde göz önünde bulundurulacak örnek hususlar
EK-5’de sunulmuştur.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nünü yayınladığı İnsansız Hava Araçları Talimatnamesi‘nin ilgili maddelerinde de görüldüğü üzere, “Yeşil Bölge” ler dışında Drone kullanacak olanların “Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası” yaptırması gerekir. Olası kaza, düşme vb. gibi durumlar neticesinde oluşabilecek yaralanmalar, can ve mal kayıplarından Drone’u süren kişi mesuldür. Bu sebeple kalabalık yerlerde Drone kullanmama kuralına dikkat etmalisiniz.

Talimatnamedeki yükümlülükleri yerine getirmeden Drone uçurduğunuz takdirde büyük idari para cezalarıyla karşılaşabilirsiniz. (Cezaları Görmek İçin tıklayın)

Şu videoyu tekrardan buraya bırakalım.

Tedbirinizi Alın, Kurallara Uyun, Güvenle Uçun.

İyi eğlenceler.

Bu Yazılara Da Göz Atmayı Unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir