İnşaat Sektöründe Dron Kullanımı Ve Avantajları
Dronelar İnşaat Sahalarında Kullanılıyor
Savunma sanayi ve dijital görsel endüstrisi başta olmak üzere, dronların ticari kullanımları oldukça hızlı bir şekilde genişlemiştir. İnşaat sektörü de gelişen yeni yöntem ve teknolojiye adapte olmaya çalışmaktadır. Günümüzün orta ve yüksek ölçekli inşaat projelerinde saha gözlemlerine katkı sağlamak amacıyla dron kullanımı yaygınlaşmaktadır.
90’lı yılların başında şantiye alanında belirli noktalara yerleştirilen timelapse kameralar ile projenin ilerleyişi izlenmekteydi. Bu kameralar proje kalitesini arttırma, çalışan ekibin koordinasyonu ve karşılaşılan beklenmedik sorunların hızlı çözüm amacından ziyade mimari açıdan inşaat işlerinin ilerlemesini kaydetmek ve işin sonunda işverenlere sunmak amacıyla kayıt yapıyorlardı. Sabit kameraların en büyük dezavantajı inşa sırasında yapılan kritik imalatların kameraya olan mesafesinin uzak kalmasıydı. Teknolojide gelinen son noktada yüksek çözünürlükte fotoğraf ve video çeken dronlar kusurlu imalatlara yaklaşarak görüntü alabilmektedir. İnşaat organizasyonunun önemli olduğu bu sektörde dron kullanımı ile imalatların anlık olarak görüntülenebilmesi, imalatlara anında müdahale avantajı sağlayarak maliyet ve zaman kaybına neden olabilecek yanlış imalatı önleyen bir araç olmaya başlamıştır. Aynı zamanda işveren, proje yönetimi ve proje paydaşlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen saha toplantılarında gündem olan imalata ilişkin güncel durumları konuşmak ve üzerinde kritik kararlar almak üzere güvenilir veriler sağlayan dron görüntüleri fayda sağlamaktadır. Mimar ve mühendisler aldıkları eğitimler neticesinde uzaktan kontrol ile dronlarla saha görüntüleri alarak inşaatın bitiş yüzdesini hesap etmektedirler. Ayrıca anlık üç boyutlu dron verileri sayesinde iş sağlığı ve güvenliği daha kapsayıcı bir şekilde değerlendirilebilmektedir.
Mevcut binaların iş güvenliğine uygun kontrollü yıkımının gerçekleştirilmesinde, inşaat hafriyatının sahadan uzaklaştırma maliyet kontrolünün yapılmasında, kentsel dönüşümlerde iş akışının takibi ve iş bitiş yüzdesinin hesaplanmasında, şehir planlamasının bölgenin ihtiyaçlarına daha doğru cevap verebilmesinde, deprem ve afetlerde arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere sektörün geniş bir yelpazesinde dron kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Tesekkurler cok faydali bir makale olmus. Elinize saglik.