Drone Kullanım AlanlarıÖne ÇıkanlarTicari Endüstriyel DroneTürkiye'den Haberler

Tarım Droneları Çiftçilere Sadece İlaçlamada Değil, Çok Çeşitli Alanlarda Fayda Sağlıyor

İlaçlama, Gübreleme, Yabani Otla Mücadele, Bitki Gelişimini İzleme, Çiftçi Sağlığı ve Dahası

Teknoloji günden güne gelişiyor ve her geçen gün hayatımıza yeni makinalar giriyor. Teknolojinin hayatları kolaylaştırdığı alanlardan biri ise tarım.

Tarım droneları günümüzde bir çok işi tek başına yaparak çiftçilerin zamandan ve paradan büyük tasarruf etmesini sağlıyor.

Dünyada son birkaç yılda hıza yayılan tarım droneu kullanımı, ülkemizde de özellikle son bir yılda iyi bir ivme yakaladı.

Artık Türk çiftçisinin de Zira İnsansız Hava Araçlarından (ZİHA- Tarım Dronu) haberdar olduğu tarım fuarlarında bu konuya oldukça büyük bir ilgi gösterilmesinden anlaşılıyor.

Genelde tarım dronlarının ilaçlama için kullanıldığı bilinse de, bilinenin aksine tarım droneları ilaçlamanın yanında birçok başka alanda daha büyük faydalar sağlıyor.

Gelin bunlara bir göz aatalım:

İlaçlama

Halihazırda kullanılan tarım dronları eskiden traktörle yerden veya uçakla havadan yapılan ilaçlama işini, dronun haznesine doldurulan ilaçla, tarlaya girmeden ve ürünlere zarar vermeden, dronun altında bulunan ilaç püskürtme nozülü aracılığıyla yoğun püskürtme şeklinde yapabiliyor.

Bu dronelar sayesinde 10 dönümlük tarla, 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamen ve etkili bir şekilde ilaçlanabiliyor.

Özel İlaçlama ve Yabani Ot İle Mücadele

Tarım dronları, ilaçlamanın yanında, Yapay Zekâ ve Derin Öğrenme teknolojileri sayesinde, yazılıma tanımlanan bitki türlerinden istenenlerin seçilip, yavaş ve alçak uçuş modunda, drone uçarken altında kamera ile gördüğü bitkiye nişanlayıp ayarlanan miktarda ilaç sıkımı yapabilme yeteneğine sahip.

Tarım dronelarının (ZİHA) bu özelliği sayesinde, bahçede yalnızca belirli bitkiler ilaçlanarak, yabani bitkilerle etkili bir şekilde mücadele edilebiliyor.

Tarla Gelişimini İzleme

Drone ile göz seviyesinden daha yukarıdan alınan görüntüler, bir görüntü işleme programı sayesinde dijitalleştirerek elde edilen veriler matematiksel olarak işlenebiliyor.

Bu sayede bu bilgisayar programların uzmanları yeşil rengin frekanslarına bakarak tarlanın verim haritasını çıkartıp verim öngörüsünde bulunabiliyor.

Tarla Haritalama

Zirai Dronelar kullanılarak, tarlanın havadan çekilen fotoğrafları bilgisayarda işlenerek, tarlanın sınır haritaları ve farklı bölgelere yapılan farklı bitki/ağaç ekimleri haritalandırılabiliyor.

Hastalık Tespiti

Yine tarladaki bitkilerin dronelarla çekilen fotoğrafları bu amaçla kullanılan bilgisayar programlarına aktarılarak Yapay Zeka ve Derin öğrenme teknolojileri yardımıyla, bitkilerdeki olası hastalıkların tespiti büyük bir doğruluk oranıyla gerçekleştirilebiliyor.

Ürün Sayımı

Dornlarla çekilen görüntüler bilgisayar programları taraından işlenerek, bir ağaçtaki meyva sayısı ya da tarldaki ürün miktarı kolayca hesaplanabiliyor.

Gübreleme ve Tohumlama

Tarım dronları sadece ilaçlama için değil, gübreleme ve tohumlama için de kullanılıyor.

Tasarruf ve Verimlilik

Tüm bu işlemler dronelar sayesinde hızlıca ve kolayca gerçekleştiriliyor. Tarımda drone kullanımı beraberinde büyük bir tasarruf ve verimlilik getiriyor.

Örneğin 1 metrekarelik bir alanda normal yöntemlerle 1 ton ilaç atılıyorsa, dronela ilaçlama yapılırken bu miktar 800-700 kilograma kadar düşebiliyor. Çünkü dronelar önceden programlanarak, sadece ilaç gereken yere ve sadece gerektiği kadar ilaç atabiliyor. Dolayısıyla aynı alanda daha az ilaç kullanarak hem çiftçiye hem devlet ekonomisine büyük bir avantaj sağlanmış oluyor. 

Bu noktada TARNET Genel Müdürü Huzeyfe YILMAZ‘ın sözlerine bir göz atalım:

Tarımsal ilaç kullanımını %45 oranında azaltan drone’ların ürün zayiatını da önlediğini söyleyen TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, “ZİHA ile ilaçlama sadece çeltikte yıllık 70 milyon lira tasarruf sağlayacak” dedi.

Pilot ürün olarak seçilen çeltikte, 1 yılda 150 milyon liralık tarım ilacı kullanıldığına dikkat çeken TARNET A.Ş. Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, “Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda drone ile ilaçlama yapıldığında, ilaç kullanımının yüzde 45-50 oranında düşürülebileceğini gördük. Pilot ürün olarak çeltiği seçtik. Bugün 120 bin hektar alanda çeltik tarımı yapılıyor ve yıllık yaklaşık 150 milyon liralık ilaç kullanılıyor. Drone ile ilaçlama yaparak sadece ilaçta yıllık 70 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Araziye tekerlekli araçların girmemesi nedeniyle, ilaçlama ve gübreleme işleminden kaynaklanan yüzde 15’lik ürün zayiatı da önlenmiş olacak. İlacı, Tarım Kredi Kooperatiflerinden alan çiftçimize ise hizmeti ücretsiz vereceğiz. Çeltikten sonra mısır ve pamukla devam edeceğiz” dedi.

Çiftçi Sağlığı

İlaçlamada Dronearın kullanılması, standart yöntemlere göre zaman kaybını, metrekareye sıkılan ilacı ve iş gücünü minimuma indiriyor. Ayrıca olası zehirlenmelerin önüne geçiyor.

İlaçlamanın dışındaki işlemlerde de, çok kişiyle ve çok uzun sürelerde yapılabilecek işleri kolayca ve zahmetsizce yapılmasını sağlıyor. Bu sayede çiftçilerin hem zamandan hem ekonomiden kazancı oluyor.

Her zaman olduğu gibi, değişime ayak uyduranlar kazançlı çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir