Ticari Endüstriyel DroneTürkiye'den Haberler

Yere Kabloyla Bağlı Drone Ne İşe Yarar?

Drone’u yere bağlayacaksak neden uçuruyoruz? 🙂

Kablolu Drone Sistemlerinin Birçok Avantajı Bulunuyor

İlk duyulduğunda pek akla yatmıyor: “Kablolu Drone

Fakat bazı uçuş operasyonlarında Drone’ları kabloyla yerde bulunan bir istasyona bağlamak gereken durumlar da oluyor. Ve kablolu Drone‘lar birçok avantajı beraberinde getiriyor.

Örneğin Sınırsız Enerji İmkanı

Bildiğiniz gibi Drone’lar enerjilerini üzerlerindeki bataryadan alıyorlar. Bataryaların kapasitesi ise sınırlı. Bu durum uçuşların süresini de sınırlı hale getiriyor. Üstelik Drone’ların üzerinde taşıdığı faydalı yüklerin ağırlığı arttıkça, uçuş süreleri daha da kısalıyor.

İşte kablolu Drone’lar bu noktada büyük bir avantaj sağlıyor. Yerde bulunan daha büyük bir aküye veya jeneratöre bağlayarak uçuş süresini uzatmak mümkün olabiliyor. Hatta bu sistemle Drone’un enerji fişini doğrudan prize takarak sınırsız uçuş yapabilmek de mümkün hale geliyor.

Çekilen Görüntülerin Kablo İle Aktarılması

Drone’lar üzerindeki kameralarla çekilen görüntüler ya Drone’daki dahili belleğe kaydedilir ve uçuş sonunda bellekten alınır, ya da uçuş esnasında kablosuz teknolojiyle yerdeki kontrol ünitesine aktarılır.

Görüntülerin kablosuz aktarımı, birtakım teknik ve güvenlik sıkıntısını beraberinde getirir. Mesela sinyal zayıf gelirse görüntü kalitesi bozulabilir. Bunun yanında dış unsurlar tarafından sinyal kesiciler marifetiyle (Jammer) görüntünün yere iletimi bozulabilir. Hatta sinyal halindeki görüntüler hacklenerek dış unsurlar tarafından ele geçirilebilir.

İşte bu ve benzeri teknik ve güvenlik sıkıntılarının çözümü için Kablolu Drone Sistemleri kullanılmaktadır. Kablo sayesinde veriler daha akıcı ve güvenli bir şekilde yer istasyonuna iletilebilmektedir.

Hassas Makara Sistemi

Kablo Bağlantılı Drone Sistemleri nin en önemli bileşeni tabiki makara sistemi. Burada işin yazılım kısmı devreye giriyor. Yerdeki sistem havadaki Drone’dan aldığı irtifa bilgisine göre kablonun açılım/sarım işlemini yapıyor ve kablonun devamlı olarak belli esneklikte kalmasını sağlıyor. Bu sayede Drone’a ekstra yük binmesi ve Drone’un sendelemeden uçması sağlanıyor.

Kablo Bağlantılı Drone Sistemleri sabit bir yere kurulabileceği gibi araba, tekne, gemi vb gibi hareketli ortamlarda da kullanılabiliyor. Drone’lar otonom bir şekilde yerdeki aracı takip edebiliyor. (Tasmayla köpek gezdirmekten bile kolay 🙂 ) 200-300 mt kablo uzunluğuna sahip bu sistemler, kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Yerli ve Milli Üretim

Ülkemizde bu sistemleri üreten birçok firma bulunuyor. Otonom Teknoloji firmasının ürettiği TETRON ve Robonik firmasının ürettiği BASAT bunlardan birkaçı.

Hassas Tesisleri Drone Nöbetçiler Koruyacak

Kablolu Drone Sistemleri sayebinde Drone’lar sürekli uçuş yapabilme kabiliyetine kavuştu. Bu durum birçok yeniliği de beraberinde getirecek gibi.

Örneğin fabrika, enerji santrali gibi kritik tesislerin çevresi bu sistemler yardımıyla 50-100 mt yukarıdan ve Drone’lar üzerine takılabilecek termal kamera, hareket sensörlü kamera, gece görüşlü kamera gibi ekipmanlarla 24 saat boyunca etkin bir şekilde gözetlenebilecek.

Yine aynı şekilde sınır güvenliği kablolu Drone’lar ile daha etkin bir şekilde yapılabilecek. Terörle mücadelede görev alan unsurlar da bu sistemler sayesinde büyük avantaj sağlayabilecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir